Независне новине: САРАЈЕВО – Увођење биометријских пасоша, заштита личних података и докумената, те борба против организираног криминала, кључни су предуслови за укидање виза за грађане БиХ, за шта нису постављени рокови.

Смјернице ("мапу пута") за либерализацију визног режима јучер је министру вањских послова БиХ Свену Алкалају уручио директор Генералне дирекције за проширење Европске комисије Мајкл Ли.

"Европска унија није поставила никакве политичке критерије за укидање виза за наше грађане који желе путовати у европске земље. У "мапи пута" затражили су контролу миграција и борбу против илегалних миграција, те осигурање безбједности докумената. Мислим да смо значајан дио посла који проистиче из овог документа већ урадили", казао је Алкалај након преузимања документа са смјерницама.

Ли је поручио да не постоје рокови за укидање виза за грађане Босне и Херцеговине.

"Нисмо поставили никакве рокове јер брзина либерализације зависи од испуњења услова. Власти БиХ знају шта треба да учине, а имамо веома снажне поруке да то желе направити што прије", рекао је Ли.

Нагласио је како је ЕУ грађанима БиХ већ одобрила право на визне олакшице те да је уручивање смјерница за потпуно укидање виза потврда опредијељености грађана БиХ за интеграцију у друштво ЕУ.

Наташа Водушек, амбасадорица Словеније у БиХ, земље која до краја овог мјесеца предсједава Европском унијом, нагласила је како је и овај догађај потврда опредјељења Словеније за убрзани пут у ЕУ земаља западног Балкана.

Биометријски пасоши од марта 2009.

Грађани БиХ биометријски пасош ће моћи да добију у марту наредне године, потврдио је Алкалај.

"Припреме за увођење биометријског пасоша су у току и очекујемо да ће њихово издавање почети у марту наредне године. Европска унија од нас не тражи да сви грађани одмах добију нове пасоше, већ да их почнемо сукцесивно уводити", казао је Алкалај.