Nezavisne novine: SARAJEVO – Predsjedništvo BiH juče je donijelo odluku o prihvatanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP) i stupanju na snagu Privremenog sporazuma, koje će 16. juna potpisati predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić.

Ovo je nakon jučerašnje sjednice saopštio Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH.

"Predsjedništvo je usvojilo zaključak i uputilo preporuku ostalim institucijama da u Luksemburg na potpisivanje sporazuma ne šalju velike delegacije. U ime Predsjedništva ići će samo predsjedavajući Haris Silajdžić i mislim da bi bilo dobro da tako postupe svi kolektivni organi u BiH", kazao je Radmanović.

Dodao je da je predsjedavajući Špirić Predsjedništvu dostavio spisak bh. delegacije na kojem je 25 zvaničnika koji bi trebalo da otputuju u Luksemburg.

"Ovo je veoma važan događaj za BiH, ali imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo treba poslati optimalan broj zvaničnika u delegaciji BiH", poručio je Radmanović.

Predsjedništvo BiH je juče usvojilo Platformu o obavještajno-bezbjednosnoj politici BiH.

"Zaključili smo da se ova platforma ubuduće treba usvajati koncem tekuće godine, a ne polovinom, kao što se sada desilo. Ovo je važan dokument i po prvi put smo ga usvojili", rekao je Radmanović.

Predsjedništvo je juče usvojilo i plan posjeta, gdje je dogovoreno da u zvaničnu posjetu Albaniji 17. i 18. juna ide predsjedavajući Siljadžić, kao i u Francusku na Prvi samit Mediteranske unije, gdje će domaćin biti francuski predsjednik Nikola Sarkozi.

Predsjedništvo je juče po treći put odgodilo raspravu o izvještaju o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Dobrosusjedski odnosi uslov EU

Nebojša Radmanović je kazao da BiH, ali i zemlje regiona, moraju održavati dobrosusjedsku saradnju, jer se taj uslov navodi i u sporazumu sa EU. Komentarišući Silajdžićevu izjavu da neće otići u Srbiju dok ne budu uhapšeni optuženi za ratne zločine, Radmanović je rekao da ta obaveza Srbije postoji, ali da je BiH sarađivala sa Hrvatskom i održala 11 sjednica međudržavnog vijeća iako tada nisu bili isporučeni optuženi za ratne zločine u toj zemlji.

"Dobrosusjedska saradnja je dio Platforme spoljne politike BiH, koja se donosi u skladu s Ustavom, i onaj ko to negira ne poštuje najviše akte ove države", rekao je Radmanović. Primijetio je "da retorika hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića" posljednjih dana zadire u Dejtonski sporazum, te da to nije prvi put i da je indikativno što se sve dešava u vrijeme kada u BiH, odnosno Banajaluku, treba doći hrvatski premijer Ivo Sanader.