Независне новине: САРАЈЕВО – Предсједништво БиХ јуче је донијело одлуку о прихватању Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ (ССП) и ступању на снагу Привременог споразума, које ће 16. јуна потписати предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић.

Ово је након јучерашње сједнице саопштио Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ.

"Предсједништво је усвојило закључак и упутило препоруку осталим институцијама да у Луксембург на потписивање споразума не шаљу велике делегације. У име Предсједништва ићи ће само предсједавајући Харис Силајџић и мислим да би било добро да тако поступе сви колективни органи у БиХ", казао је Радмановић.

Додао је да је предсједавајући Шпирић Предсједништву доставио списак бх. делегације на којем је 25 званичника који би требало да отпутују у Луксембург.

"Ово је веома важан догађај за БиХ, али имајући у виду ситуацију у којој се налазимо треба послати оптималан број званичника у делегацији БиХ", поручио је Радмановић.

Предсједништво БиХ је јуче усвојило Платформу о обавјештајно-безбједносној политици БиХ.

"Закључили смо да се ова платформа убудуће треба усвајати концем текуће године, а не половином, као што се сада десило. Ово је важан документ и по први пут смо га усвојили", рекао је Радмановић.

Предсједништво је јуче усвојило и план посјета, гдје је договорено да у званичну посјету Албанији 17. и 18. јуна иде предсједавајући Силајџић, као и у Француску на Први самит Медитеранске уније, гдје ће домаћин бити француски предсједник Николас Саркози.

Предсједништво је јуче по трећи пут одгодило расправу о извјештају о раду Комисије за очување националних споменика БиХ.

Добросусједски односи услов ЕУ 

Небојша Радмановић је казао да БиХ, али и земље региона, морају одржавати добросусједску сарадњу, јер се тај услов наводи и у споразуму са ЕУ. Коментаришући Силајџићеву изјаву да неће отићи у Србију док не буду ухапшени оптужени за ратне злочине, Радмановић је рекао да та обавеза Србије постоји, али да је БиХ сарађивала са Хрватском и одржала 11 сједница међудржавног вијећа иако тада нису били испоручени оптужени за ратне злочине у тој земљи.

"Добросусједска сарадња је дио Платформе спољне политике БиХ, која се доноси у складу с Уставом, и онај ко то негира не поштује највише акте ове државе", рекао је Радмановић.

Примијетио је "да реторика хрватског предсједника Стјепана Месића" посљедњих дана задире у Дејтонски споразум, те да то није први пут и да је индикативно што се све дешава у вријеме када у БиХ, односно Банајалуку, треба доћи хрватски премијер Иво Санадер.