Dnevni avaz: Šef  Delegacije Evropske komisije (EK) u BiH Dimitris Kurkulas (Kourkoulas) otvorit će danas novi ured Delegacije u Sarajevu. U razgovoru za "Dnevni avaz" tim povodom kaže da taj događaj dolazi u vrijeme uznemirujućih događaja na bh. političkoj sceni.

Uznemiren sam činjenicom da samo nekoliko dana ili sedmica prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u BiH, umjesto da imamo debatu o evropskoj perspektivi, reformama i problemima građana, u javnosti još imamo rasprave o održivosti zemlje i o secesiji – kaže Kurkulas.

Upozorenje političarima

Ističe da takve rasprave moraju biti zaustavljene. U suprotnom, nema ništa od evropske perspektive i nastavka integracije BiH u Evropsku uniju.

Ako ne budu zaustavljene čak i rasprave na retoričkoj osnovi o tome, onda zaboravite na Evropu. Svi naši napori, a oni nisu mali, da pomognemo BiH ništa ne vrijede ako ljudi ovdje ne prestanu pričati o tome. To je ne samo antidejtonski nego je i nespojivo s evropskim integracijama – poručuje Kurkulas.

Prema njegovim riječima, samo cjelovita BiH može postati dio Evropske unije.

Ako ne prihvatite BiH, onda, žao mi je, zaboravite na Evropu – kaže šef Delegacije EK.

Ističe da se to upozorenje odnosi na sve političare u BiH koji učestvuju u takvim diskusijama, uključujući i premijera RS Milorada Dodika.

Nije dovoljno samo govoriti o evropskim integracijama. Jasno je kao dan da ako nastavimo pričati o održivosti BiH, onda možemo zaboraviti na Evropu – kaže Kurkulas.

Simbolično vrijeme

Govoreći o novoj zgradi, koju će otvoriti zajedno sa direktorom Direkcije za proširenje EK Majkom Lijem (Mike Leigh), kaže da nudi odličnu infrastrukturu.

Simbolično je da otvaramo nove prostorije u vrijeme kada BiH broji dane do potpisivanja SAA. U Sarajevo smo došli 1996. godine, samo nekoliko sedmica nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. U početku smo se uglavnom bavili humanitarnom pomoći, ali posljednjih godina naš doprinos je da pomognemo državi da prijeđe izazove evropskih integracija – navodi Kurkulas.

Formirati odbore za poljoprivredu SAA

Kada je u pitanju provedba SAA, ističe da BiH treba formirati sedam odbora za implementaciju privremenog sporazuma.

Znam da moj prijatelj Osman Topčagić i Direkcija za evropske integracije BiH mnogo rade na tome. Provedba je krucijalna za BiH kao preduvjet za daljnji napredak BiH ka kandidatskom statusu – navodi Kurkulas.