Nezavisne novine: SARAJEVO – Državni službenici i namještenici 61 državne institucije stupit će u štrajk ako njihove plaće ne budu izjednačene s plaćama službenika u entitetima, potvrdio je Neđo Đurđić, član Koordinacionog odbora sindikata uposlenika u bh. inistitucijama.

"Štrajk je skoro neminovan jer, čak i ako bude usvojen zakon o plaćama u institucijama BiH, mi ćemo biti značajno manje plaćeni od naših kolega koji obavljaju iste poslove u entitetskim institucijama. Zakonom se taj problem ne rješava i insistiramo da se sredstva koja se izdvajaju za javnu potrošnju u cijeloj državi jednako podijele na sve nivoe vlasti", objasnio je Đurđić.

Predstavnički dom parlamenta BiH u srijedu će razmatrati zakon o plaćama u drugom, finalnom čitanju. U sindikatu tvrde da zakon smanjuje plaće za oko 6.000 uposlenika u državnim institucijama. Kako navode, šef odsjeka u nekoj od državnih institucija ima 426 KM manju plaću od šefa odsjeka u ministarstvu ili upravi u RS.

"Stručni savjetnik na državnom nivou za 148 KM je manje plaćen od kolege u FBiH, odnosno 470 KM manje od stručnog savjetnika u RS. Frapantan je podatak da državni poreski i carinski inspektori imaju čak za 700 KM manju plaću od kolega u entitetima", kazao je Đurđić.

Policajci u državnim institucijama, prema podacima sindikalaca, također su značajno lošije plaćeni od kolega iz entiteta. Viši inspektor u FBiH ima za 685 KM veću plaću od višeg inspektora u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) ili Graničnoj policiji BiH.

"Plaće zaposlenih u državnim institucijama nisu povećavane 10 godina, a u tom periodu troškovi života su porasli za 80 odsto", kazao je Đurđić.