Независне новине: САРАЈЕВО – Државни службеници и намјештеници 61 државне институције ступит ће у штрајк ако њихове плаће не буду изједначене с плаћама службеника у ентитетима, потврдио је Неђо Ђурђић, члан Координационог одбора синдиката упосленика у бх. иниституцијама.

"Штрајк је скоро неминован јер, чак и ако буде усвојен закон о плаћама у институцијама БиХ, ми ћемо бити значајно мање плаћени од наших колега који обављају исте послове у ентитетским институцијама. Законом се тај проблем не рјешава и инсистирамо да се средства која се издвајају за јавну потрошњу у цијелој држави једнако подијеле на све нивое власти", објаснио је Ђурђић.

Представнички дом парламента БиХ у сриједу ће разматрати закон о плаћама у другом, финалном читању. У синдикату тврде да закон смањује плаће за око 6.000 упосленика у државним институцијама. Како наводе, шеф одсјека у некој од државних институција има 426 КМ мању плаћу од шефа одсјека у министарству или управи у РС.

"Стручни савјетник на државном нивоу за 148 КМ је мање плаћен од колеге у ФБиХ, односно 470 КМ мање од стручног савјетника у РС. Фрапантан је податак да државни порески и царински инспектори имају чак за 700 КМ мању плаћу од колега у ентитетима", казао је Ђурђић.

Полицајци у државним институцијама, према подацима синдикалаца, такођер су значајно лошије плаћени од колега из ентитета. Виши инспектор у ФБиХ има за 685 КМ већу плаћу од вишег инспектора у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) или Граничној полицији БиХ.

"Плаће запослених у државним институцијама нису повећаване 10 година, а у том периоду трошкови живота су порасли за 80 одсто", казао је Ђурђић.