Dnevni avaz: Izdavanje biometrijskih pasoša u BiH počet će do marta naredne godine, potvrdio nam je ministar civilnih poslova  BiH  Sredoje  Nović. Kazao je da su za njihovo uvođenje pripremljeni svi tehnički uvjeti i da se u narednih mjesec dana očekuje raspisivanje tendera za nabavku biometrijskih knjižica.

Potcrtao je kako nema razloga da bh. građani odgađaju vađenje pasoša u strahu da će ga odmah morati zamijeniti kada počne izdavanje biometrijskih.

Sadašnji pasoši važit će sve do istjecanja njihovog roka, dakle pet godina od dana izdavanja, i nema govora o tome da će bilo ko naložiti da se stari odmah zamjene novima – kazao je Nović.

To znači da će u BiH  biti utvrđen prijelazni rok od pet godina, u kojem će biti korišteni i sadašnji i novi pasoši. Nović je potcrtao da će Evropska komisija, najvjerojatnije, u mapi puta, odnosno, listi zadataka za ukidanje viznog režima za BiH navesti i rok u kojem bi BiH trebala uvesti biometriju.

Evropska komisija od nas ne traži da svi građani automatski izvade biometrijske pasoše. Njihov cilj je da se u BiH uspostavi sistem izdavanja modernih pasoša, ali u tempo zamjene stranih za nove ne miješaju se – rekao je Nović.

Ukidanje viza

Upotreba sadašnjeg pasoša može biti dovedena u pitanje samo uvođenjem bezveznog režima. U toj opciji, kako nam je potvrđeno u Vijeću ministara BiH, najvjerojatnije će za  slobodno putovanje van granica BiH  biti neophodan biometrijski pasoš.

Ali, opet nema razloga za trku na šaltere, jer se ukidanje viza za BiH očekuje 2010, odnosno, 2011.godine, istovremeno kada BiH očekuje stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU.