Дневни аваз: Издавање биометријских пасоша у БиХ почет ће до марта наредне године, потврдио нам је министар цивилних послова БиХ Средоје Новић. Казао је да су за њихово увођење припремљени сви технички увјети и да се у наредних мјесец дана очекује расписивање тендера за набавку биометријских књижица.

Потцртао је како нема разлога да бх. грађани одгађају вађење пасоша у страху да ће га одмах морати замијенити када почне издавање биометријских.

Садашњи пасоши важит ће све до истјецања њиховог рока, дакле пет година од дана издавања, и нема говора о томе да ће било ко наложити да се стари одмах замјене новима – казао је Новић.

То значи да ће у БиХ бити утврђен пријелазни рок од пет година, у којем ће бити кориштени и садашњи и нови пасоши. Новић је потцртао да ће Европска комисија, највјеројатније, у мапи пута, односно, листи задатака за укидање визног режима за БиХ навести и рок у којем би БиХ требала увести биометрију.

Европска комисија од нас не тражи да сви грађани аутоматски изваде биометријске пасоше. Њихов циљ је да се у БиХ успостави систем издавања модерних пасоша, али у темпо замјене страних за нове не мијешају се – рекао је Новић.

Укидање виза

Употреба садашњег пасоша може бити доведена у питање само увођењем безвезног режима. У тој опцији, како нам је потврђено у Вијећу министара БиХ, највјеројатније ће за слободно путовање ван граница БиХ бити неопходан биометријски пасош.

Али, опет нема разлога за трку на шалтере, јер се укидање виза за БиХ очекује 2010, односно, 2011.године, истовремено када БиХ очекује стјецање статуса кандидата за чланство у ЕУ.