Dnevni avaz: Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas (Kourkulas) izjavio je da se očekuje da će BiH 16. juna potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a da će dobri rezultati u njegovoj realizaciji biti referentna tačka da joj bude dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo u EU, javlja Srna.

Kurkulas je na Forumu koordinacije donatora u Sarajevu istakao da "finansijska podrška treba da bude u skladu sa državnim strategijama razvoja i da će njome BiH upravljati onda kad odgovarajuće institucije budu uspostavljene", saopćeno je iz Evropske komisije.

U ime Direkcije za evropske integracije BiH Darija Ramljak izrazila je "spremnost da se preuzmu obaveze iz Sporazuma" i naročito ukazala na oblast oporezivanja, carina i taksi gdje treba realizovati prve mjere, koje vlasti BiH treba da riješe do 1. jula.

Šef operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Andre Lys informirao je učesnike o Instrumentu pretpristupne podrške EU (IPA) putem kojeg je već predviđeno 440 miliona eura za BiH u periodu od 2007. do 2011. godine.