Nezavisne novine: SARAJEVO – Sjednica Komisije za državnu imovinu jučer je odgođena zbog nedostataka članova iz RS, potvrdio je Zvonimir Kutleša, predsjedavajući ove komisije.

Prema najavama, na jučerašnjoj sjednici trebalo je da bude utvrđen nacrt zakona o državnoj imovini.

"Sjednica je odgođena zbog nedolaska predstavnika RS. Ne znam kada će biti zakazana nova, jer termin tek treba da usaglasimo. Predstavnici RS kazali su da ne mogu doći zbog ranije preuzetih obaveza", rekao je Kutleša.

Predsjedavajući Komisije prošle sedmice najavio je da bi nacrt zakona o državnoj imovini "trebalo da bude usuglašen na narednoj sjednici". Pojasnio je kako je već usuglašen princip raspodjele državne imovine.

"Predstavnici RS ranije su najavili da bi mogli predložiti nekoliko alternativa rješenja za određene odredbe zakona. To se, prije svega, odnosi na formiranje ureda za državnu imovinu i uknjižbu imovine na državu BiH. Moguće je da nisu pripremili alternativu rješenja koja su najavili, pa zbog toga nisu došli na sjednicu", kaže Kutleša.

On ističe kako većina članova Komisije prihvata da se državna imovina podjeli po takozvanom funkcionalno-teritorijalnom principu.

"To znači da bi država sebi uzela imovinu koja je potrebna za funkcioniranje državnih institucija. Entiteti i Brčko distrikt međusobno bi podijelili ostatak", istakao je Kutleša.