Независне новине: САРАЈЕВО – Сједница Комисије за државну имовину јучер је одгођена због недостатака чланова из РС, потврдио је Звонимир Кутлеша, предсједавајући ове комисије.

Према најавама, на јучерашњој сједници требало је да буде утврђен нацрт закона о државној имовини.

"Сједница је одгођена због недоласка представника РС. Не знам када ће бити заказана нова, јер термин тек треба да усагласимо. Представници РС казали су да не могу доћи због раније преузетих обавеза", рекао је Кутлеша.

Предсједавајући Комисије прошле седмице најавио је да би нацрт закона о државној имовини "требало да буде усуглашен на наредној сједници". Појаснио је како је већ усуглашен принцип расподјеле државне имовине.

"Представници РС раније су најавили да би могли предложити неколико алтернатива рјешења за одређене одредбе закона. То се, прије свега, односи на формирање уреда за државну имовину и укњижбу имовине на државу БиХ. Могуће је да нису припремили алтернативу рјешења која су најавили, па због тога нису дошли на сједницу", каже Кутлеша.

Он истиче како већина чланова Комисије прихвата да се државна имовина подјели по такозваном функционално-територијалном принципу.

"То значи да би држава себи узела имовину која је потребна за функционирање државних институција. Ентитети и Брчко дистрикт међусобно би подијелили остатак", истакао је Кутлеша.