Dnevni avaz: Zemlje zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, imaju jasnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji, istaknuto je na dvodnevnom skupu na visokom nivou, koji je u organizaciji Evropskog parlamenta održan u Briselu.

Poziv za lobiranje

Konferencija  kojoj su prisustvovali najviši funkcionari EU, među kojima predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso (Jose Manuel Barroso), predsjedavajući Vijeća EU Janez Janša, predsjednik Evropskog parlamenta Hans Gert Petering (Poettering), evropski komesar za proširenje Oli Ren (Oili Rehn), kao i predstavnici parlamenta zemalja legiona, razmatrala je pitanje proširenja Unije za zapadni dio Balkana.

Bh. predstavnik na konferenciji Niko Lozančić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, u izjavi za "Avaz" iz Brisela je ocijenio da se radi o veoma značajnom skupu koji je o ovoj temi organiziran prvi put nakon nekoliko godina.

Zadovoljan sam što je izrečeno dosta afirmativnih ocjena o BiH, koja je u posljednje vrijeme ostvarila ogroman napredak. Postoje očekivanja da će se to i dalje nastaviti – kaže Lozančić.

On je govorio prvog dana rada u ponedjeljak, kada je, kako kaže "zatražio potporu za BiH i izrazio očekivanje da će EU pomoći BiH da izdrži tempo napretka".

Posebno moram istaći da sam pozvao članove Evropskog parlamenta da lobiraju u svojim zemljama za ukidanje viznog režima, jer nema opravdanog razloga da imamo ovako restriktivan režim. Na moju radost i oduševljenje, dobio sam podršku zastupnika u Briselu – navodi Lozančić.

Unutrašnje reforme

Neki od evropskih parlamentaraca, među kojima i Njemica Gizela Kalenbah (Gisela Kallenbach), tražili su od Barosa i Janše da svim zemljama zapadnog Balkana daju kandidatski status, a onda u toj fazi traže ispunjavanje uvjeta. Lozančić je potvrdio da je i o tome bilo govora.

Ali, nisam uvjeren da je to  ovom trenutku moguće osigurati. Za BiH je najvažnije da potpišemo SAA i nastavimo s reformama – kazao nam je Lozančić.

Osim njega, u bh. delegaciji bio je i Mladen Ivanić, dopredsjedavajući Doma naroda BiH.

Predsjednik Evropske komisije Baroso u svom obraćanju je naglasio da je EU, uprkos unutrašnjim reformama, ipak odlučila nastaviti proširenje te da zemljama "treba biti jasno o koliko važnoj odluci se radi".

Zatvoreni krug

Slovenski premijer Janez Janša, u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća EU, kazao je da će sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU i BiH biti zatvoren krug, što otvara put za članstvo u EU.