Nezavisne novine: SARAJEVO – BiH i Evropska komisija počele su jučer pregovore o ukidanju viznog režima za građane BiH, potvrdili su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i potpredsjednik Evropske komisije Žak Baro.

"Otvorili smo političko-ekspertski dijalog o ukidanju viznog režima za građane BiH. Idealno bi bilo da proces ukidanja viza za naše građane bude okončan do 2010. ili 2011. godine, jer će Hrvatska tada vjerovatno početi primjenu Šengena na svojim granica. Nadamo se da ćemo do tada dobiti i status kandidata za članstvo u EU", kazao je Špirić.

On je pojasnio da će smjernice EK za ukidanje viznog režima vlastima BiH biti dostavljene u naredne dvije ili tri sedmice. Špirić očekuje da će EK tražiti dalje reforme u oblastima sigurnosti ličnih dokumenta, migracijama, azilu, ljudskim pravima, te uvođenje biometrijskih pasoša.

Žak Baro, zadužen za pitanja pravosuđa, ljudskih prava i bezbjednosti, pojasnio je da je cilj dijaloga BiH i EU "dati jasne pokazatelje" vlastima BiH koje mjere treba poduzeti kako bi se omogućio bezvizni režim za sve građane.

"Otvaranjem dijaloga o bezviznom režimu, EU dokazuje odlučnost za postizanje zajedničkog cilja, a to je slobodno kretanje građana BiH", izjavio je Baro na početku ceremonije dijaloga o bezviznom režimu.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren također je pozdravio pokretanje dijaloga o uspostavljanju bezviznog režima za građane BiH.

"Mislim da je to posebno dobra vijest za mlađe generacije, koje će kroz mobilnost imati mogućnost da iz prve ruke steknu iskustva o EU. Bezvizni režim je takođe od ključne važnosti za razvoj biznisa, čime se doprinosi ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta", rekao je Ren.

Građani BiH trenutno koriste povlastice olakšanog viznog režima, koji podrazumijeva pravo na višegodišnje vize za dvadesetak kategorija. Pravo na višegodišnje vize, između ostalih, imaju: studenti, profesori, naučnici, biznismeni, sportaši, novinari, vjerski službenici, osobe koje u zemlje EU putuju na liječenje, ili u posjet bliskoj rodbini. Sporazum o viznim olaškicama na snazi je od 1. januara ove godine.

Potpisivanje SSP definitivno 16 . juna

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU (SSP) definitivno će biti potpisan 16. juna, potvrdio je Špirić.

"Evropski komesar za proširenje potvrdio mi je da je 16. juni definitivno datum potpisa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Danas smo počeli pregovore o ukidanju viza, dobili smo datum potpisa sporazuma, što su vrlo jasni znaci evropske budućnosti BiH. Sada trebamo prevazići unutrašnje razmirice i ubrzano krenuti ka punopravnom članstvu u EU. Danas je dobar dan za BiH i njene građane", kazao je jučer Špirić.