Независне новине: САРАЈЕВО – БиХ и Европска комисија почеле су јучер преговоре о укидању визног режима за грађане БиХ, потврдили су предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић и потпредсједник Европске комисије Жак Баро.

"Отворили смо политичко-експертски дијалог о укидању визног режима за грађане БиХ. Идеално би било да процес укидања виза за наше грађане буде окончан до 2010. или 2011. године, јер ће Хрватска тада вјероватно почети примјену Шенгена на својим граница. Надамо се да ћемо до тада добити и статус кандидата за чланство у ЕУ", казао је Шпирић.

Он је појаснио да ће смјернице ЕК за укидање визног режима властима БиХ бити достављене у наредне двије или три седмице. Шпирић очекује да ће ЕК тражити даље реформе у областима сигурности личних документа, миграцијама, азилу, људским правима, те увођење биометријских пасоша.

Жак Баро, задужен за питања правосуђа, људских права и безбједности, појаснио је да је циљ дијалога БиХ и ЕУ "дати јасне показатеље" властима БиХ које мјере треба подузети како би се омогућио безвизни режим за све грађане.

"Отварањем дијалога о безвизном режиму, ЕУ доказује одлучност за постизање заједничког циља, а то је слободно кретање грађана БиХ", изјавио је Баро на почетку церемоније дијалога о безвизном режиму.

Европски комесар за проширење Оли Рен такођер је поздравио покретање дијалога о успостављању безвизног режима за грађане БиХ.

"Мислим да је то посебно добра вијест за млађе генерације, које ће кроз мобилност имати могућност да из прве руке стекну искуства о ЕУ. Безвизни режим је такође од кључне важности за развој бизниса, чиме се доприноси економском развоју и отварању нових радних мјеста", рекао је Рен.

Грађани БиХ тренутно користе повластице олакшаног визног режима, који подразумијева право на вишегодишње визе за двадесетак категорија. Право на вишегодишње визе, између осталих, имају: студенти, професори, научници, бизнисмени, спорташи, новинари, вјерски службеници, особе које у земље ЕУ путују на лијечење, или у посјет блиској родбини. Споразум о визним олашкицама на снази је од 1. јануара ове године.

Потписивање ССП дефинитивно 16 . јуна

Споразум о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ (ССП) дефинитивно ће бити потписан 16. јуна, потврдио је Шпирић.

"Европски комесар за проширење потврдио ми је да је 16. јуни дефинитивно датум потписа Споразума о стабилизацији и придруживању. Данас смо почели преговоре о укидању виза, добили смо датум потписа споразума, што су врло јасни знаци европске будућности БиХ. Сада требамо превазићи унутрашње размирице и убрзано кренути ка пуноправном чланству у ЕУ. Данас је добар дан за БиХ и њене грађане", казао је јучер Шпирић.