Nezavisne novine: SARAJEVO – Kolegij Predstavničkog doma parlamenta BiH  uputio je jučer  u parlamentarnu proceduru amandmane na Ustav BiH predlagača Selima Bešlagića, kojim se država obavezuje na ravnomjerni razvoj lokalnih zajednica u cijeloj zemlji.

Potvrdio je ovo nakon sjednice Kolegija Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

"BiH je potpisnica Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, a važećim ustavom država je onemogućena da implementira ovu povelju. Pitanje lokalne samouprave je različito regulisano u entitetima  i kantonima, zbog čega su građani dovedeni u neravnopravan položaj pred zakonom. Stoga je potrebno usvojiti amandmane na Ustav, kojim se ovo pitanje uređuje zakonom na nivou BiH", navedeno je u obrazloženju ustavnih amandmana poslanika Selima Bešlagića.

Kolegij Predstavničkog doma parlamenta BiH jučer nije raspravljao o sadržaju amandmana. Belkić pojašnjava da je rukovodstvo parlamenta upućivanjem amandmana u proceduru uradilo svoj dio posla.

"Sad slijedi procedura u parlamentarnim komisijama, ali i pribavljanje mišljenja Vijeća ministara  i Predsjedništva BiH o predloženim amandmanima. Predlagač je dužan organizovati i javnu raspravu. O suštini amandmana razgovarat ćemo kada budu ispoštovane Poslovnikom i Ustavom predviđene procedure", istakao je Belkić.

"Osigurati redistribuciju novca na općine"

Bešlagić u obrazloženju predloženih amandmana, osim potrebe za državnim zakonom kojim se predvodi Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, naglašava da entiteti djelomično reguliraju pitanje finansiranja općina i gradova kao i jedinica lokalne samouprave.

"Posebno je potrebno osigurati mogućnost redistribucije novca s viših nivoa vlasti u BiH na slabije razvijene općine, kako bi se postigao ujednačen razvoj lokalnih zajednica. Potrebno je da ova oblast bude uređena odgovarajućim ustavnim amandmanima", piše u Bešlagićevom obrazloženju.