Независне новине: САРАЈЕВО – Колегиј Представничког дома парламента БиХ упутио је јучер у парламентарну процедуру амандмане на Устав БиХ предлагача Селима Бешлагића, којим се држава обавезује на равномјерни развој локалних заједница у цијелој земљи.Потврдио је ово након сједнице Колегија Бериз Белкић, замјеник предсједавајућег Представничког дома.

"БиХ је потписница Европске повеље о локалној самоуправи, а важећим уставом држава је онемогућена да имплементира ову повељу. Питање локалне самоуправе је различито регулисано у ентитетима и кантонима, због чега су грађани доведени у неравноправан положај пред законом. Стога је потребно усвојити амандмане на Устав, којим се ово питање уређује законом на нивоу БиХ", наведено је у образложењу уставних амандмана посланика Селима Бешлагића.

Колегиј Представничког дома парламента БиХ јучер није расправљао о садржају амандмана. Белкић појашњава да је руководство парламента упућивањем амандмана у процедуру урадило свој дио посла.

"Сад слиједи процедура у парламентарним комисијама, али и прибављање мишљења Вијећа министара и Предсједништва БиХ о предложеним амандманима. Предлагач је дужан организовати и јавну расправу. О суштини амандмана разговарат ћемо када буду испоштоване Пословником и Уставом предвиђене процедуре", истакао је Белкић.

"Осигурати редистрибуцију новца на опћине"

Бешлагић у образложењу предложених амандмана, осим потребе за државним законом којим се предводи Европска повеља о локалној самоуправи, наглашава да ентитети дјеломично регулирају питање финансирања опћина и градова као и јединица локалне самоуправе.

"Посебно је потребно осигурати могућност редистрибуције новца с виших нивоа власти у БиХ на слабије развијене опћине, како би се постигао уједначен развој локалних заједница. Потребно је да ова област буде уређена одговарајућим уставним амандманима", пише у Бешлагићевом образложењу.