Nezavisne novine: SARAJEVO – Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH traži od zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH smanjenje potrošnje administracije koja se finansira od novca namijenjenog socijalnim kategorijama.

"U FBiH postoje Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo za boračka pitanja. Isto stanje je u kantonima i opštinama tako da imamo preglomaznu, ali neefikasnu administraciju koja troši ogroman novac namijenjen invalidnim i hendikepiranim osobama", saopšteno je iz Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.

Ovo udruženje predlaže da se pod hitno izvrši reforma socijalne administracije spajanjem ova dva ministarstva kako bi se dobila manja, ali efikasnija administracija.

Navode da se alarmantno stanje deficita budžetskih sredstava koje prijeti brzim bankrotom FBiH kao i uvijek pravo reflektuje na ispitu invalidnina.

"Posebno teško stanje je kod civilnih invalida koji od podnošenja zahtjeva do ostvarivanja prava čekaju i do dvije godine. Sve ovo ukazuje da FBiH urgentno mora preduzeti mjere u cilju uspostavljanja efikasnog socijalnog sistema", dodaje se u saopštenju.