Nezavisne novine: SARAJEVO – Evropska komisija obavijestila je vlasti BiH da od 26. maja ove godine počinje primjena mape puta za liberalizaciju viznog režima za bh. građane, potvrdio je juče predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

"Mislim da je ovo dobra vijest za BiH. Jednako kao i nastojanje Evropske komisije da privremeni sporazum između BiH i EU, koji će biti na snazi do okončanja procesa ratifikacije Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, stupi na snagu od 1. jula ove godine", rekao je Špirić.

Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici nije osnovalo jedinice za evropske integracije pri državnim inistititucijama, potvrdio je Špirić.

"Ministri su iznijeli niz veoma korisnih sugestija, stoga smo odlučili da izjašnjavanje o ovoj odluci odgodimo za narednu sjednicu. U međuvremenu ćemo razgovarati i s predstavnicima entiteta i Brčko distrikta, da bismo osnažili kapacitete svih institucija koje su uključene u proces evropskih integracija", kazao je Šprić. Vijeće ministara ranije je također beuspješno pokušalo usvojiti odluku o formiranju jedinica za evropske integracije.

Vijeće ministara jučer je usvojilo niz izvještaja i informacija koje se odnose na evropske integracije, odnosno sastanke s predstavnicima EU. Ministri nisu prihvatili izvještaj sa desetog sastanka Tima za monitoring reformskog procesa (RPM) jer je, kako je kazao Špirić, član Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije Mahir Hadžiahmetović iznio niz neistina o načinu izbora direktora RAK-a.

"Pokrenut ćemo postupak odgovornosti člana Savjeta RAK-a, jer je iznio niz neistina na račun države od koje prima platu. To je jednostavno nedopustivo", istakao je Špirić.

Vijeće ministara usvojilo je jučer i Izvještaj o radu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i godišnju obavještajnu platformu.

Špirić je jučer poručio kako nema problema u isplati plaća uposlenim u Institutu za nestale osobe BiH, "jer oni samo trebaju uskladiti svoj pravilnik o radu sa odlukama Vijeća ministara".