Независне новине: САРАЈЕВО – Европска комисија обавијестила је власти БиХ да од 26. маја ове године почиње примјена мапе пута за либерализацију визног режима за бх. грађане, потврдио је јуче предсједавајући Вијећа министара Никола Шпирић.

"Мислим да је ово добра вијест за БиХ. Једнако као и настојање Европске комисије да привремени споразум између БиХ и ЕУ, који ће бити на снази до окончања процеса ратификације Споразума о придруживању и стабилизацији, ступи на снагу од 1. јула ове године", рекао је Шпирић.

Вијеће министара на јучерашњој сједници није основало јединице за европске интеграције при државним инистититуцијама, потврдио је Шпирић.

"Министри су изнијели низ веома корисних сугестија, стога смо одлучили да изјашњавање о овој одлуци одгодимо за наредну сједницу. У међувремену ћемо разговарати и с представницима ентитета и Брчко дистрикта, да бисмо оснажили капацитете свих институција које су укључене у процес европских интеграција", казао је Шпрић.

Вијеће министара раније је такођер беуспјешно покушало усвојити одлуку о формирању јединица за европске интеграције.Вијеће министара јучер је усвојило низ извјештаја и информација које се односе на европске интеграције, односно састанке с представницима ЕУ.

Министри нису прихватили извјештај са десетог састанка Тима за мониторинг реформског процеса (RPM) јер је, како је казао Шпирић, члан Савјета Регулаторне агенције за комуникације Махир Хаџиахметовић изнио низ неистина о начину избора директора РАК-а.

"Покренут ћемо поступак одговорности члана Савјета РАК-а, јер је изнио низ неистина на рачун државе од које прима плату. То је једноставно недопустиво", истакао је Шпирић.

Вијеће министара усвојило је јучер и Извјештај о раду Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ и годишњу обавјештајну платформу.

Шпирић је јучер поручио како нема проблема у исплати плаћа упосленим у Институту за нестале особе БиХ, "јер они само требају ускладити свој правилник о раду са одлукама Вијећа министара".