Nezavisne novine: SARAJEVO – Pretpristupnu pomoć EU za ovu godinu u iznosu oko 74 miliona eura vlasti BiH uglavnom namjeravaju potrošiti na jačanje pravosuđa, sistema javnog zdravstva, razvoj turizma i poljoprivrede, potvrdio je Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

"Vijeće ministara BiH prošle sedmice usvojilo je listu idejnih projekata s kojima smo aplicirali za korištenja sredstava iz Programa pretpristupne pomoći EU (IPA) za 2008. godinu. Projekti prate realizaciju prioriteta iz Evropskog partnerstva i provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU", kaže Topčagić.

BiH, između ostalog, namjerava tri miliona eura potrošiti na razvoj institucionalnih kapaciteta Suda BiH, kako bi bilo ubrzano procesuiranje ratnih zločina. Zatim, četiri miliona eura rezervirano je za izgradnju državnog zatvora, dva miliona za podršku reformi policije, oko dva miliona za čišćenje mina…

"Za jačanje sistema javnog zdravstva planirali smo tri miliona eura. Isti iznos rezerviran je za podršku sistemu obrazovanja, dok ćemo četiri miliona eura potrošiti na jačanje turističke privrede. Također, četiri miliona eura planiramo potrošiti za sistem integrisanog upravljanja granicom", pojašnjava Topčagić.

Na listi projekata koji su dostavljeni Evropskoj komisiji u Brisel je i pomoć poljoprivredi i jačanje kapaciteta u oblasti sigurnosti hrane, za šta će biti utrošeno oko četiri miliona eura. Za kreiranje informacionog sistema zemljišnih knjiga bit će izdvojeno tri miliona eura, a za jačanje CIPS-a dva miliona eura.

"Domaće vlasti odabrale su idejne projekte. Lista ovih projekata protekle sedmice dostavljena je EK, a IPA komitet u septembru će razmatrati dostavljene projekte, nakon čega će uslijediti potpisivanje sporazuma i ugovaranje realizacije", ističe Topčagić.

BiH će kroz IPA ove godine ukupno dobiti 74 miliona eura. Najveći dio, oko 70 miliona, odnosi se na tranziciju i institucionalni razvoj. U ovu komponentu spadaju projekti koji su protekle sedmice proslijeđeni u Brisel.