Независне новине: САРАЈЕВО – Претприступну помоћ ЕУ за ову годину у износу око 74 милиона еура власти БиХ углавном намјеравају потрошити на јачање правосуђа, система јавног здравства, развој туризма и пољопривреде, потврдио је Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ.

"Вијеће министара БиХ прошле седмице усвојило је листу идејних пројеката с којима смо аплицирали за кориштења средстава из Програма претприступне помоћи ЕУ (IPA) за 2008. годину. Пројекти прате реализацију приоритета из Европског партнерства и проведбе Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ", каже Топчагић.

БиХ, између осталог, намјерава три милиона еура потрошити на развој институционалних капацитета Суда БиХ, како би било убрзано процесуирање ратних злочина. Затим, четири милиона еура резервирано је за изградњу државног затвора, два милиона за подршку реформи полиције, око два милиона за чишћење мина…

"За јачање система јавног здравства планирали смо три милиона еура. Исти износ резервиран је за подршку систему образовања, док ћемо четири милиона еура потрошити на јачање туристичке привреде. Такођер, четири милиона еура планирамо потрошити за систем интегрисаног управљања границом", појашњава Топчагић.

На листи пројеката који су достављени Европској комисији у Брисел је и помоћ пољопривреди и јачање капацитета у области сигурности хране, за шта ће бити утрошено око четири милиона еура. За креирање информационог система земљишних књига бит ће издвојено три милиона еура, а за јачање ЦИПС-а два милиона еура.

"Домаће власти одабрале су идејне пројекте. Листа ових пројеката протекле седмице достављена је ЕК, а IPA комитет у септембру ће разматрати достављене пројекте, након чега ће услиједити потписивање споразума и уговарање реализације", истиче Топчагић.

БиХ ће кроз IPA ове године укупно добити 74 милиона еура. Највећи дио, око 70 милиона, односи се на транзицију и институционални развој. У ову компоненту спадају пројекти који су протекле седмице прослијеђени у Брисел.