Dnevni avaz: Komisija za državnu imovinu na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrat će nacrt zakona koji bi trebao regulirati ovu veoma važnu oblast i konačno odrediti ko će upravljati tom imovinom. Predsjednik Komisije Zvonimir Kutleša očekuje da će ovaj prijedlog možda biti i usvojen i upućen u daljnju proceduru Vijeću ministara BiH.

Međutim, član Komisije Adnan Delić ne dijeli to mišljenje. On najavljuje da će u ime bošnjačkih članova danas predložiti nacrt zakona koji predviđa da sva imovina pripadne državi, a da se entitetima da pravo na korištenje jednog dijela.

Od tog stava nećemo odstupati. Vjerujem da se neće glasati ni o jednom nacrtu, a ako ne bude saglasnosti, možemo uputiti Vijeću ministara sve prijedloge – kaže Delić.

Potpuno suprotan stav od ovog rješenja je prijedlog članova Komisije iz RS, koji traže da imovina bude podijeljena između entiteta, a državi samo na korištenje dat određen dio koji je potreban za funkcioniranje bh. institucija.

Treći prijedlog, koji je dostavio Kutleša, svojevrsno je srednje rješenje između prethodna dva i predviđa da Vijeće ministara odredi koja je imovina potrebna državi, a ostatak da pripadne nižim nivoima vlasti.

I zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) u jučerašnjoj izjavi za "Dnevni avaz" naveo je da država mora imati svoju imovinu, jer je "smiješno da BiH postoji samo na papiru, a da entiteti posjeduju svu imovinu".

Dodao je da je za OHR prihvatljiv sporazum iz oktobra prošle godine i da se na to treba vratiti.