Дневни аваз: Комисија за државну имовину на данашњој сједници у Сарајеву разматрат ће нацрт закона који би требао регулирати ову веома важну област и коначно одредити ко ће управљати том имовином. Предсједник Комисије Звонимир Кутлеша очекује да ће овај приједлог можда бити и усвојен и упућен у даљњу процедуру Вијећу министара БиХ.

Међутим, члан Комисије Аднан Делић не дијели то мишљење. Он најављује да ће у име бошњачких чланова данас предложити нацрт закона који предвиђа да сва имовина припадне држави, а да се ентитетима да право на кориштење једног дијела.

Од тог става нећемо одступати. Вјерујем да се неће гласати ни о једном нацрту, а ако не буде сагласности, можемо упутити Вијећу министара све приједлоге – каже Делић.

Потпуно супротан став од овог рјешења је приједлог чланова Комисије из РС, који траже да имовина буде подијељена између ентитета, а држави само на кориштење дат одређен дио који је потребан за функционирање бх. институција.

Трећи приједлог, који је доставио Кутлеша, својеврсно је средње рјешење између претходна два и предвиђа да Вијеће министара одреди која је имовина потребна држави, а остатак да припадне нижим нивоима власти.

И замјеник високог представника Рафи Грегоријан (Raffi Gregorian) у јучерашњој изјави за "Дневни аваз" навео је да држава мора имати своју имовину, јер је "смијешно да БиХ постоји само на папиру, а да ентитети посједују сву имовину".

Додао је да је за ОХР прихватљив споразум из октобра прошле године и да се на то треба вратити.