Dnevni avaz: Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je sa dnevnog reda skinuo Nacrt zakona o državnim službenicima u FBiH. Kako saznaje „Dnevni avaz“, OHR je uputio pismo Kolegiju Predstavničkog doma, tražeći da se poslanici o ovom zakonskom rješenju ne izjašnjavaju.

Ovaj akt reformu lokalne samouprave vratio  bi deset godina unazad i omogućio bi da se u državnu službu zapošljavaju kandidati po stranačkoj pripadnosti. To moramo zaustaviti, jer bismo na taj način samo povećali administraciju, koja je ionako glomazna – kaže poslanik Irfan Ajanović.

Predstavnički dom odgodio je izjašnjavanje i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o principima lokalne samouprave, kako  bi se obavile dodatne konsultacije. Njime je predviđeno da općine trebaju osigurati uvjete i kancelarijski prostor za rad zastupnika i delegata u Federalnom parlamentu sa svoje teritorije.

Poslanik SBiH Mersija Krzić kazala je da je potrebno dodatno razjasniti primjedbe da, osim općina, kancelarije za zastupnike i delegate trebaju obezbijediti kantoni. Tokom rasprave o ovom zakonskom rješenju, neki poslanici iz opozicije smatrali su da  se građani mogu primati i u stranačkim prostorijama ili na neki drugi način.

Predstavnički dom prihvatio je i Prijedlog zakona o razvojnoj banci FBiH. Zakonom se formira banka koja je razvojna i izvozna, a podsticat će razvoj privrede i društva u cjelini.

Javni prihodi

Zajednička komisija Parlamenta FBiH jučer nije postigla konsenzus u vezi s izmjenom zakona o pripadnosti javnih prihoda, izjavio je za „Dnevni avaz“ Ibrahim Nadarević, član Komisije.

Nažalost, nismo ništa uradili. Zbog toga će ovaj akt biti proslijeđen Ustavnom sudu FBiH – kaže Nadarević.