Дневни аваз: Представнички дом Парламента ФБиХ јучер је са дневног реда скинуо Нацрт закона о државним службеницима у ФБиХ. Како сазнаје „Дневни аваз“, ОХР је упутио писмо Колегију Представничког дома, тражећи да се посланици о овом законском рјешењу не изјашњавају.

Овај акт реформу локалне самоуправе вратио би десет година уназад и омогућио би да се у државну службу запошљавају кандидати по страначкој припадности. То морамо зауставити, јер бисмо на тај начин само повећали администрацију, која је ионако гломазна – каже посланик Ирфан Ајановић.

Представнички дом одгодио је изјашњавање и о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о принципима локалне самоуправе, како би се обавиле додатне консултације. Њиме је предвиђено да опћине требају осигурати увјете и канцеларијски простор за рад заступника и делегата у Федералном парламенту са своје територије.

Посланик СБиХ Мерсија Крзић казала је да је потребно додатно разјаснити примједбе да, осим опћина, канцеларије за заступнике и делегате требају обезбиједити кантони. Током расправе о овом законском рјешењу, неки посланици из опозиције сматрали су да се грађани могу примати и у страначким просторијама или на неки други начин.

Представнички дом прихватио је и Приједлог закона о развојној банци ФБиХ. Законом се формира банка која је развојна и извозна, а подстицат ће развој привреде и друштва у цјелини.

Јавни приходи

Заједничка комисија Парламента ФБиХ јучер није постигла консензус у вези с измјеном закона о припадности јавних прихода, изјавио је за „Дневни аваз“ Ибрахим Надаревић, члан Комисије.Нажалост, нисмо ништа урадили. Због тога ће овај акт бити прослијеђен Уставном суду ФБиХ – каже Надаревић.&нбсп;