Dnevni avaz: Poslanici i delegati u Parlamentu  BiH, njih ukupno 57, državu godišnje koštaju 700 hiljada maraka. To su podaci o troškovima za prošlu godinu, ali bi taj iznos u ovoj godini mogao biti znatno povećan.

Brojne pogodnosti

Koeficijent za plaće parlamentaraca trenutno je 8,4, a množi se s osnovicom plaće koja iznosi 240 KM. Za predsjednike komisija i klubova koeficijent je 8,5, a za predsjedavajuće domova i njihove zamjenike Milorada Živkovića, Niku  Lozančića i Beiza Belkića iz Predstavničkog te Sulejmana Tihića, Mladena Ivanića i Iliju Filipovića iz Doma naroda 8,7.

Plaća poslanika uvećava se za svaku godinu radnog staža za 0,5 posto, a maksimalan dodatak po ovom osnovu je petina primanja.

Svakom poslaniku pripada paušal za obavljanje poslaničke dužnosti od 840 KM. Također, tu je i pravo na topli obrok od deset maraka  po radnom danu, odnosno mjesečno 220 KM. Ali, nekim poslanicima to nisu jedina primanja.

Poslanici na profesionalnom radu u  Parlamentu BiH imaju pravo na naknadu za smještaj do 500 KM, još 400 KM za odvojeni život od porodice, kao i pravo na naknadu  troškova prijevoza do mjesta prebivališta njegove porodice, četiri puta mjesečno – navode iz Sektora za opće poslove Parlamenta BiH.

Oni koji ne koriste ove pogodnosti za dolazak na radno mjesto naplaćuju dnevnice i putne troškove za svaki dolazak na sjednicu doma ili komisija.

Troškovi prijevoza

Kada se sve to sabere, plaće nekih parlamentaraca prelaze 4.000 KM. Oni koji stalno žive u Sarajevu, imaju naknadu za troškove prijevoza u visini mjesečne karte.

Jedan od rijetkih  koji su javno iznijeli podatke o svojim primanjima jeste Beriz Belkić, koji je naveo da mjesečno dobije oko 3.400 KM.

Skandalozna odredba

Iako su njihova primanja u odnosu na druge građane izuzetno velika, parlamentarci ne misle tako, pa su podržali principe novog zakona o plaćama.

Prema nekim procjenama, njihove plaće iznosile bi do 6.000 KM.