Dnevni avaz: Ministarstvo finansija i trezora BiH utvrdilo je da se ponovo širi dijapazon raznih komisija na državnom nivou i odmah ja izradilo restriktivne mjere za naplatu rada u njima, potvrdio je za „Dnevni avaz“  Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija.

Prema jučerašnjoj odluci državne vlade, ministar može formirati komisiju, ali njeni članovi ne mogu naplaćivati rad u tom tijelu.

Njima se može dati stimulacija do 20 posto od plaće na godišnjem nivou. Članovima komisija koje formira Vijeće ministara, pojedinačno za rad ne može biti isplaćeno više od 6.000 KM tokom jedne godine.

"Do sad su pojedinci mjesečno dobivali i  po 6.000 KM za rad u tri ili četiri  komisije. To nije korektno, jer im je to posao za koji primaju plaću" rekao je Kasumović.

Novim kompjuterskim sistemima u Trezoru BiH će automatski biti blokirane sve isplate pojedincima koji, na konto rada u komisijama, budu prelazili zacrtane godišnje limite.

Vijeće ministara jučer je usvojilo Strategiju protivminskog djelovanja od 2009. do 2019. godine, do kada bi BiH  trebala biti očišćena od mina, kao i odluku o načinu izbora članova UO Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.