Nezavisne novine: SARAJEVO – Komisija za izbor glavnog revizora i zamjenika juče je završila rang-liste najuspješnijih kandidata i uputila ih bh. parlamentu, koji će imenovati novo rukovodstvo Kancelarije za reviziju poslovanja institucija BiH.

Potvrdila je ovo Dušanka Majkić, zamjenik predsjedavajućeg ove komisije. Podsjetila je da nakon intervjua i ocjenjivanja najviše bodova iz reda Srba dobio aktualni zamjenik glavnog revizora Dragan Kulina, iz reda Hrvata najbolje je ocijenjen sadašnji glavni revizor Milenko Šego. Dževad Nekić zamjenik direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dobio je najviše bodova od kandidata iz reda Bošnjaka.

"Parlament će odlučiti koje nacionalnosti će biti glavni revizor, a zamjenici će biti iz reda ostala dva naroda. To već ulazi u politički dogovor i o tome se Komisija nije izjašnjavala", rekla je Majkićeva.

Rang-liste 10 kandidata biće dostavljene poslanicima i očekuju se da će već na narednoj sjednici Predstavničkog  doma Parlamentarne skupštine BiH ovo pitanje biti na dnevnom redu. Ovo je drugi konkurs za izbor glavnog revizora i zamjenika. Na prvom konkursu, koji je novi saziv parlamenta poništio prošle godine, prvoplasirani su bili isti kandidati. Aktuelnom rukovodstvu Kancelarije za reviziju mandat je istekao prije skoro dvije godine.