Nezavisne novine: SARAJEVO – Službenici i zaposlenici 61 državne insitucije, njih oko 22.000, stupit će u štrajk ukoliko Vijeće ministara BiH i parlament ne udovolje njihovim zahtjevima za povećanje plaća 25 odsto, najavili su čelnici sindikata ovih radnika.

"Poznato je da je u toku procedura usvajanja Zakona o plaćama u institucijama BiH. Tražili su da naši predstavnici budu uključeni u njegovu izradu, što je odbijeno, kao i svi naši prijedlozi za poboljšanje ovog zakona. Tražimo povećanje plaća za 25 odsto i ako naš zahtjev ne bude ispunjen stupit ćemo u štrajk. Ne želimo štrajkovati, ali sve je izvjesnije da će se to desiti jer poslodavci uopće ne reaguju na naše zahtjeve", kazao je Neđo Đurđić, član Koordinacionog odbora sindikata državnih službenika i zaposlenika.

Predstavnički dom parlamenta BiH u četvrtak naveče usvojio je u prvom čitanju Zakon o platama u državnim institucijama.

Zamjenik predsjednika Sindikata SIPA Juro Bilić izrazio je spremnost na razgovore s predstavnicima Vijeća ministara i parlamenta BiH kako bi štrajk bio izbjegnut.

"Ako oni ne udovolje naših zahtjevima, štrajk je neminovnost. Želimo da popravimo nelogičnosti da, primjerice, policajci u entitetima imaju veću plaću od policajaca koji rade za državne sigurnosne agencije", naglasio je Bilić.

Sindikalni predstavnici insistiraju da Zakonom o plaćama bude riješen problem nepravičnosti u raspodjeli plaća jer će najvišim državnim funkcionerima plaće biti povećane za 130 odsto dok će za oko 6.000 službenika plaće biti smanjene.

"Ukoliko dođe do štrajka, što nikako ne želimo zbog građana BiH, neke će institucije obustaviti rad dok će druge podržati štrajk. Zakonom je nekolicini institucija zabranjena obustava rada. Međutim, mi možemo autobuse i kamione na granici pregledati po pet sati. To je takozvani bijeli štrajk", kazao je Mehmedalija Osmić, predsjednik Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH.