Независне новине: САРАЈЕВО – Службеници и запосленици 61 државне инситуције, њих око 22.000, ступит ће у штрајк уколико Вијеће министара БиХ и парламент не удовоље њиховим захтјевима за повећање плаћа 25 одсто, најавили су челници синдиката ових радника.

"Познато је да је у току процедура усвајања Закона о плаћама у институцијама БиХ. Тражили су да наши представници буду укључени у његову израду, што је одбијено, као и сви наши приједлози за побољшање овог закона. Тражимо повећање плаћа за 25 одсто и ако наш захтјев не буде испуњен ступит ћемо у штрајк. Не желимо штрајковати, али све је извјесније да ће се то десити јер послодавци уопће не реагују на наше захтјеве", казао је Неђо Ђурђић, члан Координационог одбора синдиката државних службеника и запосленика.

Представнички дом парламента БиХ у четвртак навече усвојио је у првом читању Закон о платама у државним институцијама.

Замјеник предсједника Синдиката СИПА Јуро Билић изразио је спремност на разговоре с представницима Вијећа министара и парламента БиХ како би штрајк био избјегнут.

"Ако они не удовоље наших захтјевима, штрајк је неминовност. Желимо да поправимо нелогичности да, примјерице, полицајци у ентитетима имају већу плаћу од полицајаца који раде за државне сигурносне агенције", нагласио је Билић.

Синдикални представници инсистирају да Законом о плаћама буде ријешен проблем неправичности у расподјели плаћа јер ће највишим државним функционерима плаће бити повећане за 130 одсто док ће за око 6.000 службеника плаће бити смањене.

"Уколико дође до штрајка, што никако не желимо због грађана БиХ, неке ће институције обуставити рад док ће друге подржати штрајк. Законом је неколицини институција забрањена обустава рада. Међутим, ми можемо аутобусе и камионе на граници прегледати по пет сати. То је такозвани бијели штрајк", казао је Мехмедалија Осмић, предсједник Синдиката Управе за индиректно опорезивање БиХ.