Nezavisne novine: MOSTAR – Hoze  Sančez  Alegra, zamjenik šefa Direkcije EU za proširenje za BiH i Albaniju, smatra kako se BiH mora okrenuti i drugim reformskim procesima, a ne samo reformama policije, RTV servisa i suradnji sa Hagom.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je samo okvir nakon kojeg se cijela zemlja mora okrenuti ispunjavanju uvjeta kako bi se mogao postići dalji napredak u pridruživanju EU", zaključio je Sančez.

On je pojasnio kako će usvajanje zakona o reformi policije uz nastavak napretka u ostalim ključnim pitanjima koji su uvjeti potpisivanja SSP-a dovest do konačnog potpisivanja tog sporazuma.

"Ukoliko zakoni o reformi policije budu usvojeni, tada možemo očekivati da BiH potpiše SSP  krajem travnja ili najkasnije krajem svibnja. No, to bi značilo da BiH mora napraviti još značajno više reformi kako bi se konačno pridružila EU. BiH mora usmjeriti pozornost na ukupan reformski proces koji je nužan za priključenje vaše zemlje EU“, kazao je Sančez.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić je rekao kako će na kraju godine EU mjeriti napredak BiH na osnovu zakona koji su usvojeni, a ne osnovu zakona koji su pripremili ili tek treba da budu usvojeni.

"Evidentan je napredak BIH u ispunjenju obaveza koje smo preuzeli ulaskom u CEFTA, što je veoma bitno za konačni ulazak naše zemlje u EU“ rekao je Topčagić.