Nezavisne novine: SARAJEVO – Direkcija za implementaciju CIPS projekta raspisat će polovinom ovog mjeseca tender za nabavku registarskih tablica, stikera, te ostale opreme i materijala neophodnih za buduću zamjenu saobraćajnih dozvola, potvrdila  je Amila Opardija, portparol Direkcije CIPS-a.

Savjet ministara BiH poništio je prethodne odluke koje su se odnosile na zamjenu saobraćajnih dozvola u okviru CIPS projekta, a novi plan sačinilo je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH na osnovu novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Prema novom konceptu, vlasnici vozila uz zamjenu saobraćajnih dozvola mijenjaće i registarske tablice, a predviđeno je uvođenje stikera (naljepnica) za motorna, priključna vozila i motocikle.

Stikeri će biti ljepljeni s unutrašnje strane prozirnog stakla kod motornih vozila ili na registarsku tablicu kod priključnih vozila i motocikala, kako bi se lakše kontrolisao rok važenja tehničkog pregleda.

U Direkciji CIPS-a još nemaju procjenu troškova zamjene saobraćajnih dozvola, a očekuju da će zamjena početi  do kraja godine. Predviđeno je da vlasnici mijenjaju svoje dokumente sa istekom registracije vozila, kako se ne bi stvarale gužve.