Nezavisne novine: SARAJEVO – Transfere nižim nivoima vlasti iz budžeta FBiH ove godine treba rasporediti tako da se osigura brži razvoj nerazvijenih područja i opština u FBiH, piše u zaključcima koje je Vlada FBiH donijela nakon analize prošlogodišnjeg poticaja.

„Dio sredstava biće raspoređen kao fiksni iznos kantonima koji su u 2007. godini kroz transfere dobili male iznose, a dio će biti podijeljen kroz projekte“, piše u analizi, u kojoj je navedeno da Ministarstvo finansija FBiH u narednom periodu treba pripremiti podatke o vlastitim prihodima i broju stanovnika opština, ali i druge podatke koje se koriste kod ocjena razvijenosti određenih područja.

"Zatražit ćemo od Vlade da napravi analizu rezultata ovih transfera za protekle četiri godine, kako bismo s narednim budžetom usvojili jasne i precizne kriterije za dodjelu novca nižim nivoima. Ove godine ćemo imati više "peglanje" propusta iz prethodne godine, jer sada izgleda da su među kantonima bolje tretirani oni koji sami imaju više", kaže Safet Softić, predsjedavajući Zastupničkog doma parlamenta FBiH.

Prema ovoj analizi, prošle godine najviše su dobili kantoni Sarajevo, Tuzla, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski, a najmanje Bosansko- podrinjski, Livanjski, Posavski i Zapadnohercegovački kanton.

Istovremeno je uz transfere za borce, umirovljenike i druge socijalne kategorije, najveće pomoć data u oblasti poljoprivrede i povratku izbjeglih i raseljenih lica, piše u analizi.

Softić je s premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i predsjedavajućim Doma naroda Stjepanom Krešićem proteklih dana razgovarao o kriterijima koji su najavljeni pri usvajanju budžeta za ovu godinu.