Независне новине: САРАЈЕВО – Трансфере нижим нивоима власти из буџета ФБиХ ове године треба распоредити тако да се осигура бржи развој неразвијених подручја и општина у ФБиХ, пише у закључцима које је Влада ФБиХ донијела након анализе прошлогодишњег потицаја.

"Дио средстава биће распоређен као фиксни износ кантонима који су у 2007. години кроз трансфере добили мале износе, а дио ће бити подијељен кроз пројекте", пише у анализи, у којој је наведено да Министарство финансија ФБиХ у наредном периоду треба припремити податке о властитим приходима и броју становника општина, али и друге податке које се користе код оцјена развијености одређених подручја.

"Затражит ћемо од Владе да направи анализу резултата ових трансфера за протекле четири године, како бисмо с наредним буџетом усвојили јасне и прецизне критерије за додјелу новца нижим нивоима. Ове године ћемо имати више "пеглање" пропуста из претходне године, јер сада изгледа да су међу кантонима боље третирани они који сами имају више", каже Сафет Софтић, предсједавајући Заступничког дома парламента ФБиХ.

Према овој анализи, прошле године највише су добили кантони Сарајево, Тузла, Херцеговачко-неретвански и Средњобосански, а најмање Босанско- подрињски, Ливањски, Посавски и Западнохерцеговачки кантон.

Истовремено је уз трансфере за борце, умировљенике и друге социјалне категорије, највеће помоћ дата у области пољопривреде и повратку избјеглих и расељених лица, пише у анализи.

Софтић је с премијером ФБиХ Неџадом Бранковићем и предсједавајућим Дома народа Стјепаном Крешићем протеклих дана разговарао о критеријима који су најављени при усвајању буџета за ову годину.