Nezavisne novine: SARAJEVO – Parlamentarna skupština BiH ima 26 komisija koje broje od šest do 12 članova i za ovaj rad, osim plata, poslanici i delegati dobijaju novčane naknade.

Kako saznaju "Nezavisne", od 1. marta ove godine, prema odluci zajedničke administrativne komisije, za rad u komisijama se isplaćuje po 60 KM za sjednicu, a članovi ad-hok komisije dobijaju 240 KM mjesečno dok ne završe posao.

Remzija Kadrić, predsjednik jedne od komisija, kazao je da su nedavno mijenjali odluku o isplatama komisija, ali nije mogao precizirati kolike su mjesečne naknade za članove.

Prema gruboj računici, samo za jednu sjednicu stalne komisije, ako su prisutni svi članovi, potroši se od 360 do 720 KM.

"Nisam siguran da je to baš tako. Sasvim je neznatno povećanje po novoj odluci, naknada je uvećana možda za 0,25 odsto u odnosu na ranije. Sada smo malo pooštrili kriterijume, jer naknade neće biti isplaćivane onima koji ne dolaze na sjednice ili ne učestvuju u radu, odnosno onima koji se pojave na početku, pa napuste sjednicu", kazao je Kadrić.

Prema podacima na veb stranici Parlamentarne skupštine BiH, od deset ad-hok komisija tri su formirane za izbor glavnog revizora i prigovore u vezi sa ovim konkursom, a dvije za izbor ombudsmana BiH, a proces izbora traje skoro dvije godine.

"Nije problem što ima veliki broj komisija, jer one su filter kod donošenja raznih odluka. Problemi su u efektima njihovog rada, jer nas obično obvijeste da se o nečemu nisu mogli dogovriti i to uredno naplate", smatra Ševko Bajić, predstavnik GROZD-a, nevladine organizacije koja prati rad bh. parlamenta.

Prema podacima Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom ima sedam stalnih devetočlanih komisija, a Dom naroda tri šestočlane komisije, dok je formirano šest zajedničkih komisija oba doma koje broje po 12 članova. Uz to, u ovom sazivu parlamenta formirano je deset ad-hok komisija sa po šest članova.

U 2007. godini za plate i naknade u Paralmentarnoj skupštini BiH potrošeno je 4,8 miliona KM, ali nisu posebno izdvojeni troškovi za rad komisija.

Prema podacima Parlamentarne skupštine, delegati Doma naroda učestvuju u radu većeg broja komisija. Tako je Dušanka Majkić član u 11 komisija, Ivo Miro Jović u 10, Hazim Rančić u devet, a Rudo Vidović i Adem Ibrahimpašić u sedam komisija.

U Predstavničkom domu Velimir Jukić član je sedam komisija, a Vinko Zorić, Drago Kalabić, Halid Genjac i Azra Hadžiahmetović članovi su u šest komisija, dok Niko Lozančić, Lazar Prodanović i Momčilo Novaković rade u pet komisija.

Jedino Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nije ni u jednoj komisiji. U parlamentarnoj komisiji za ravnopravnost polova, od devet članova samo je jedna žena.