Nezavisne novine: SARAJEVO – Nakon što je u utorak zatvoren konkurs za nove ombudsmane BiH, izbor najboljih kandidata pratiće predstavnici OSCE i OHR, potvrdila je Dušanka Majkić, član parlamentarne Komisije za izbor ombudsmana.

„Ostavili smo dosta loš utisak tokom sprovođenja konkursa za revizora BiH i prethodni put za ombusmana BiH, pa su se sada OSCE I OHR direktno uključili dajući amandmane na poslovnik Komisije“, kazala je Majkićeva. Podsjetila je da, prema Zakonu o ombudsmanima u BIH, ovu instituciju čine tri osobe iz tri konstitutivna naroda BiH.

„Ovo znači da niko ne sprečava Srbina iz FBiH ili Bošnjaka i Hrvata iz RS da se prijave, ali je pitanje konačnog glasanja u parlamentu BiH“, pojašnjava Majkićeva.

Još nije poznato koliko se kandidata prijavilo za poziciju ombudsmana, pošto treba sačekat da postignu prijave upućene poštom. Isti konkurs bio je raspisan prije nekoliko mjeseci, ali kandidati koje je izabrala Komisija nisu dobili potrebnu većinu u Zastupničkom domu parlamenta. Član Komisije Hazim Rančić kaže da su ovaj put pozvali i predstavnike nevladinih organizacija da prate rad Komisije.