Независне новине: САРАЈЕВО – Након што је у уторак затворен конкурс за нове омбудсмане БиХ, избор најбољих кандидата пратиће представници ОСЦЕ и ОХР, потврдила је Душанка Мајкић, члан парламентарне Комисије за избор омбудсмана.

„Оставили смо доста лош утисак током спровођења конкурса за ревизора БиХ и претходни пут за омбусмана БиХ, па су се сада ОСЦЕ И ОХР директно укључили дајући амандмане на пословник Комисије“, казала је Мајкићева. Подсјетила је да, према Закону о омбудсманима у БИХ, ову институцију чине три особе из три конститутивна народа БиХ.

„Ово значи да нико не спречава Србина из ФБиХ или Бошњака и Хрвата из РС да се пријаве, али је питање коначног гласања у парламенту БиХ“, појашњава Мајкићева.

Још није познато колико се кандидата пријавило за позицију омбудсмана, пошто треба сачекат да постигну пријаве упућене поштом. Исти конкурс био је расписан прије неколико мјесеци, али кандидати које је изабрала Комисија нису добили потребну већину у Заступничком дому парламента. Члан Комисије Хазим Ранчић каже да су овај пут позвали и представнике невладиних организација да прате рад Комисије.