Nezavisne novine: SARAJEVO – Članovima pojedinih komisija pri Savjetu ministara BiH i dalje isplaćuju novčane naknade, iako je prošle godine donesena odluka kojom su ukinute ove privilegije kako bi bile ostvarene uštede u budžetu institucija BiH.

Prema odlukama Savjeta ministara, objavljenim u posljednjem broju "Službenog glasnika BiH", odobrava se isplata članovima Komisije za deminiranje od po 600 KM mjesečno, dok će sekretaru ove komisije biti isplaćeno 550 KM mjesečno.

Članovi Komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH primaće mjesečnu naknadu od po 600 KM mjesečno, a predsjedniku Komsije biće isplaćeno 700 KM mjesečno. Naknada za rad članovima Sekretarijata ove komisije je 400 KM mjesečno. U odluci je navedeno da će naknade biti isplaćene iz Programa posebne namjene Ministarstva civilnih poslova BiH.

Šakota: Uvodimo red

Šakota ističe da u Ministarstvo trezora BiH svakodnevno stižu zahtjevi za reimenovanje raznih komisija, te da većina ne ispunjava uslove da ostvari naknadu za rad, jer je to u opisu poslova zaposlenih.

"Više se neće moći desiti da isti ljudi sjede u dvije ili više komisija, kako se dešavalo", rekao je Šakota i dodao da se u ovu oblast postepeno uvodi red nakon donošenja odluke Savjeta ministara. Koliko ima različitih komisija govori i podatak da pri Ministarstvu bezbjednosti BiH djeluje Radna grupa za provođenje Akcionog plana za sprečavanje i suzbijanje krivičnih djela u vezi s motornim vozilima.

U "Službenom glasniku BiH" objavljeno je da će 12 članova Državne komisije za granicu dobiti od 304 do 777,50 KM mjesečno. Za sedam članova radnih tijela ove komisije biće isplaćena mjesečna nakanda od 186 do 270,50 KM.

Odlučeno je da bude isplaćena i naknada za rad članovima Komisije za zaštitu podataka od 600 KM mjesečno, a sekretaru Komisije 300 KM mjesečno. Naknade pojedinim članovima su i do 120 odsto od prosječne neto plate u BiH. Novac za angažman u ovim komisijama isplaćuje se za period od 1. jula do 31. decembra 2007. godine.

Ranko Šakota, pomoćnik ministra finansija i trezora BiH, kazao je da upravo rok o isplati do 31. decembra prošle godine govori da se poštuje nova odluka Savjeta ministara o formiranju komisija i drugih radnih tijela.

"To su stalne, a ne ad hok komisije koje su formirane ranije. Po odluci Savjeta ministara, sve komisije moraju dobiti saglasnost Ministarstva finansija i proći reimenovanje. Svaka komisija i isplata biće objavljeni u 'Službenom glasniku' i sve je transparentno", kazao je Šakota.