Независне новине: САРАЈЕВО – Члановима појединих комисија при Савјету министара БиХ и даље исплаћују новчане накнаде, иако је прошле године донесена одлука којом су укинуте ове привилегије како би биле остварене уштеде у буџету институција БиХ.

Према одлукама Савјета министара, објављеним у посљедњем броју ''Службеног гласника БиХ'', одобрава се исплата члановима Комисије за деминирање од по 600 КМ мјесечно, док ће секретару ове комисије бити исплаћено 550 КМ мјесечно.

Чланови Комисије за ревизију одлука о натурализацији страних држављана у БиХ примаће мјесечну накнаду од по 600 КМ мјесечно, а предсједнику Комсије биће исплаћено 700 КМ мјесечно. Накнада за рад члановима Секретаријата ове комисије је 400 КМ мјесечно. У одлуци је наведено да ће накнаде бити исплаћене из Програма посебне намјене Министарства цивилних послова БиХ.

Шакота: Уводимо ред

Шакота истиче да у Министарство трезора БиХ свакодневно стижу захтјеви за реименовање разних комисија, те да већина не испуњава услове да оствари накнаду за рад, јер је то у опису послова запослених.

''Више се неће моћи десити да исти људи сједе у двије или више комисија, како се дешавало'', рекао је Шакота и додао да се у ову област постепено уводи ред након доношења одлуке Савјета министара. Колико има различитих комисија говори и податак да при Министарству безбједности БиХ дјелује Радна група за провођење Акционог плана за спречавање и сузбијање кривичних дјела у вези с моторним возилима.

У ''Службеном гласнику БиХ'' објављено је да ће 12 чланова Државне комисије за границу добити од 304 до 777,50 КМ мјесечно. За седам чланова радних тијела ове комисије биће исплаћена мјесечна наканда од 186 до 270,50 КМ.

Одлучено је да буде исплаћена и накнада за рад члановима Комисије за заштиту података од 600 КМ мјесечно, а секретару Комисије 300 КМ мјесечно. Накнаде појединим члановима су и до 120 одсто од просјечне нето плате у БиХ. Новац за ангажман у овим комисијама исплаћује се за период од 1. јула до 31. децембра 2007. године.

Ранко Шакота, помоћник министра финансија и трезора БиХ, казао је да управо рок о исплати до 31. децембра прошле године говори да се поштује нова одлука Савјета министара о формирању комисија и других радних тијела.

''То су сталне, а не ад хок комисије које су формиране раније. По одлуци Савјета министара, све комисије морају добити сагласност Министарства финансија и проћи реименовање. Свака комисија и исплата биће објављени у 'Службеном гласнику' и све је транспарентно'', казао је Шакота.