Nezavisne novine: SARAJEVO – Nekoliko zakona koji su u FBiH usvojeni ili su u proceduri neće biti moguće provesti zbog velikih finansijskih obaveza, izjavio je juče Vjekoslav Bevanda, ministar finansija u Vladi FBIH.

Prikupljeni prihodi u 2007.

Prema juče prezentiranim podacima, FBiH je tokom 2007.godine prikuplja 5,8 milijardi KM javnih prihoda, kantoni i opštine 2,44 milijarde KM, vanbudžetski fondovi 2,06 milijardi KM, a kroz doprinos za osiguranje od nezaposlenosti prikupljeno je 108,6 miliona KM i svi prihodi su veći nego u 2006.godini. Bevanda najavljuje da će kroz izvješća biti prezentirano kako je potrošena razlika prihoda i tvrdi da u Vladi FBiH za sada ne razmišljaju o povećanju plata i ako su nakon povećanja u RS i u državnim institucijama „plate ministra u FBiH na nivou referenata u RS i u BiH“.

„Nedavno je usvojen zakon o  dodatnim pravima demobilisanih  branitelja, za koji niko ne zna koliko je finansijski težak, a zakon po projektu  „jedan zakon – jedan fond“ se sasvim izvitoperio jer niko ne provjerava da li zaista imamo 200.000 pripadnika tih kategorija. A realizacija tog zakona traži novu administraciju i njime ne dobivamo ništa“, rekao je Bevanda na konferenciji za novinare

Ministar finansija nije zadovoljan pripremljenim izmjenama zakona o raspodjeli javnih prihoda na kojima rade Vladini stručnjaci.

„Ako se izmjenama dio prihoda oduzme od kantona, a njima oduzmu neke obaveze, to je onda samo preraspodjela“, cijeni Bevanda.