Dnevni avaz: Nakon što je Vijeće ministara BiH prije nekoliko dana utvrdilo zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH i uputilo ga u parlamentarnu proceduru, uslijedile su oštre reakcije onih koji nisu zadovoljni ovim rješenjem.   

Prema riječima Svevlada Hofmana, potpredsjednika Sindikata Granične policije (GP) BiH, predloženi zakonski akt apsolutno je neprihvatljiv za policijske službenike u BiH.

Uputili prijedloge

– Kada smo dobili ovaj prijedlog zakona, pismeno smo uputili naše prijedloge u kojima smo zatražili da koeficijent za policijskog službenika s najnižim činom bude 1,60. Međutim, Vijeće ministara punudilo nam je da ovaj koeficijent iznosi 1,30. To je nemoralna i neprihvatljiva ponuda – kaže Hofman.

Naglašava da se zbog niskih plaća policijske agencije na nivou BiH suočavaju s erozijom kadra, što direktno utječe na sigurnost BiH.

Statistika

Plaća policajca Državne granične službe sa srednjom stručnom spremom trenutno iznosi 648 maraka. Uz dodatak od 25 posto i topli obrok, policajac mjesečno dobije na ruke 790 maraka.

Slična situacija je i UIO. Plaća portira bez toplog obroka iznosi 400 KM, carinika 600 i uposlenika s visokom stručnom spremom 1.000 maraka.

– Ne ulazimo u motive onih koji kroz ovaj zakon žele potpuno obezglaviti Graničnu policiju i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA). Nama sada kadar prelazi u entitetske i kantonalne MUP-ove. Mi sada nemamo dovoljno ljudi i po sistematizaciji policijskih službenika nedostaje nam 450 uposlenih. Umjesto da se taj broj popuni, mi svakog mjeseca ostajemo bez kadra – tvrdi Hofman.

Isti nivo

Problem s manjkom kadra ima i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, tvrdi Kemal Čaušević, direktor ove institucije.

– Nas je u protekle četiri godine napustilo 200 službenika s visokom stručnom spremom. Otkako je formirana UIO 29. oktobra 2004. godine, u njoj nije bilo povećanja plaća. To je sramotno i nedopustivo. Više puta Sindikat, kao i menadžment, tražio je povećanje plaća, ali nikada našem zahtjevu nije bilo udovoljeno. U posljednje četiri godine plaće državnim službenicima porasle su za 40 posto, a nama su uvijek na istom nivou – pojasnio je Čaušević.