Nezavisne novine: SARAJEVO – Šefovi poslaničkih klubova šest vladajućih starnaka u parlamentu BiH i ministar finansija  BiH jučer nisu uspjeli usaglasiti prijedlog budžeta BiH, potvrlili su predstavnici stranaka.

„Sastanak je okončan bez rezultata. Ne možemo podržati prijedlog budžeta koji je poslao Predsjedništvo BiH sve dok se ne uklone razlozi zbog kojih je srpski član Predsjedništva BiH bio protiv“, kazao je Drago Kalabić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH.

Predstavnički dom parlamenta BiH naredne sedmice trebalo bi da razmatra Prijedlog budžeta BiH za ovu godinu.Trenutno ne postoji saglasnost predstavnika parlamentarne većine o visini ovogodišnjeg budžeta.

„Podržat ćemo principe ovog budžeta, ali ćemo u drugoj fazi uložiti amandmane koji će biti tehničke prirode“, kazala je Azra Hadžiahmetović, predsjednik Kluba Stranke za BiH.

Predstavnik SDA na jučerašnjem sastanku predložio je smanjenje Prijedloga budžeta BiH sa oko 1,2 milijarde KM na 1.186 milijardi KM, čime bi se osigurala podrška svih stranaka parlamentarne većine.

„Mislimo da je bolje usvojiti budžet koji iznosi 1.186 milijardi KM nego da i naredna tri mjeseca na snazi bude Odluka o privremenom finansiranju. Vjerujemo da u ovom budžetskom okviru možemo pronaći sredstva za povećanu pomoć povratnicima. Također, mislim da ima prostora da iz predpristupnih fondova  EU osiguramo sredstva za pomoć našim kompanijama .Vjerujem da je ovo kompromisno rješenje koje je svima prihvatljivo“ rekao je Bajazit Ješarević, poslanik SDA.

Ministar finansija BiH u ostavci Dragan Vrankić nije želio komentirati  jučerašnje razgovore. Vijeće  ministara  BiH  krajem prošle godine i početkom ove godine kreiralo je dva prijedloga budžeta BiH. Predsjedništvo je odbilo oba , te  parlamentu dostavilo prijedlog koji je napisao predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.