Независне новине: САРАЈЕВО – Шефови посланичких клубова шест владајућих старнака у парламенту БиХ и министар финансија БиХ јучер нису успјели усагласити приједлог буџета БиХ, потврлили су представници странака.

„Састанак је окончан без резултата. Не можемо подржати приједлог буџета који је послао Предсједништво БиХ све док се не уклоне разлози због којих је српски члан Предсједништва БиХ био против“, казао је Драго Калабић, предсједник Клуба посланика СНСД-а у парламенту БиХ.

Представнички дом парламента БиХ наредне седмице требало би да разматра Приједлог буџета БиХ за ову годину.Тренутно не постоји сагласност представника парламентарне већине о висини овогодишњег буџета.

„Подржат ћемо принципе овог буџета, али ћемо у другој фази уложити амандмане који ће бити техничке природе“, казала је Азра Хаџиахметовић, предсједник Клуба Странке за БиХ.

Представник СДА на јучерашњем састанку предложио је смањење Приједлога буџета БиХ са око 1,2 милијарде КМ на 1.186 милијарди КМ, чиме би се осигурала подршка свих странака парламентарне већине.

„Мислимо да је боље усвојити буџет који износи 1.186 милијарди КМ него да и наредна три мјесеца на снази буде Одлука о привременом финансирању. Вјерујемо да у овом буџетском оквиру можемо пронаћи средства за повећану помоћ повратницима. Такођер, мислим да има простора да из предприступних фондова ЕУ осигурамо средства за помоћ нашим компанијама. Вјерујем да је ово компромисно рјешење које је свима прихватљиво“ рекао је Бајазит Јешаревић, посланик СДА.

Министар финансија БиХ у оставци Драган Вранкић није желио коментирати јучерашње разговоре. Вијеће министара БиХ крајем прошле године и почетком ове године креирало је два приједлога буџета БиХ. Предсједништво је одбило оба , те парламенту доставило приједлог који је написао предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић.