Večernji list: SARAJEVO – Slike ministara koji na sjednice Vlade dolaze s hrpama papira uskoro će i u BiH postati stvar prošlosti. Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, intenzivno je započelo radove na projektu e-governmenta, ili elektroničke vlade, koji bi, ako sve bude po planovima, trebao zaživjeti za najkasnije tri mjeseca. Mnogi taj projekt upravo i zovu vlada bez papira, ističe Božidar Škravan, savjetnik ministra prometa i komunikacija Bože Ljubića.

Prednost sustava e-vlade

Financijski dio projekta pokriva Europska komisija sa 95 posto te UNDP pet posto, a implementacija projekta povjerena je ministarstvu na čelu s ministrom Ljubićem, dok je na čelu stručnog tima, u kojemu se nalazi niz sveučilišnih profesora iz BiH, Ljubićev savjetnik Škravan. Pored samoga "uklanjanja" papira, prednost toga sustava je i dostupnost svih bitnih i potrebnih podataka i dokumenata koje ministri mogu koristiti na sjednicama, što nije bio slučaj do sada. Iznimno bitna prednost sustava e-governmenta je i činjenica da će ministri moći nazočiti sjednicama Vijeća ministara BiH gdje god se nalazili.

Ministri mogu biti bilo gdje

Ministar može biti u Americi, Mostaru ili pak kod kuće, a jednostavnim će spajanjem na internet i ulaskom u sustav moći ravnopravno sudjelovati u radu Vijeća, iznositi prijedloge te usvajati ili ne usvajati odluke, navodi Škravan. Uz to, bit će im dostupni i podaci s drugih razina vlasti te omogućiti lakše dobivanje podataka iz drugih zemalja i slično, što je ponekad potrebno pri samim raspravama na sjednicama. Sve to zajedno dio je šireg projekta informacijskog društva u BiH, a paralelno se provode i na drugim razinama.