Вечерњи лист: САРАЈЕВО – Слике министара који на сједнице Владе долазе с хрпама папира ускоро ће и у БиХ постати ствар прошлости. Вијеће министара БиХ, односно Министарство промета и комуникација БиХ, интензивно је започело радове на пројекту е-говернмента, или електроничке владе, који би, ако све буде по плановима, требао заживјети за најкасније три мјесеца. Многи тај пројект управо и зову влада без папира, истиче Божидар Шкраван, савјетник министра промета и комуникација Боже Љубића.

Предност сустава е-владе

Финанцијски дио пројекта покрива Еуропска комисија са 95 посто те УНДП пет посто, а имплементација пројекта повјерена је министарству на челу с министром Љубићем, док је на челу стручног тима, у којему се налази низ свеучилишних професора из БиХ, Љубићев савјетник Шкраван. Поред самога ''уклањања'' папира, предност тога сустава је и доступност свих битних и потребних података и докумената које министри могу користити на сједницама, што није био случај до сада. Изнимно битна предност сустава е-governmenta је и чињеница да ће министри моћи назочити сједницама Вијећа министара БиХ гдје год се налазили.

Министри могу бити било гдје

Министар може бити у Америци, Мостару или пак код куће, а једноставним ће спајањем на интернет и уласком у сустав моћи равноправно судјеловати у раду Вијећа, износити приједлоге те усвајати или не усвајати одлуке, наводи Шкраван. Уз то, бит ће им доступни и подаци с других разина власти те омогућити лакше добивање података из других земаља и слично, што је понекад потребно при самим расправама на сједницама. Све то заједно дио је ширег пројекта информацијског друштва у БиХ, а паралелно се проводе и на другим разинама.