GIZ Open Regional Funds (ORF) i regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) u saradnji s Europskom komisijom organizirali su 18. i 19. oktobra 2018. godine u Briselu Regionalnu radionicu o programiranju i implementaciji IPA II – Strateško planiranje i sektorski pristup u okviru  IPA II i naučene lekcije za sljedeći Višegodišnji financijski okvir.

U okviru Regionalne radionice razgovaralo se o izazovima u programiranju, implementaciji, monitoringu i evaluaciji IPA II i naučenim lekcijama za narednu financijsku perspektivu IPA III. Također, predstavljeni su nalazi evaluacije o IPA II sektorskom pristupu kao i informacije o pretpristupnoj pomoći IPA III u periodu 2021-2027. Na radionici je predstavljen i alat za pripremu, monitoring, izvještavanje i evaluaciju reforme javne uprave i sektorskih strategija koji je razvijen uz pomoć OECD/SIGMA.

Na Regionalnoj radionici učestvovali su državni IPA koordinatori (DIPAK) odnosno predstavnici DIPAK Ureda zemalja korisnica programa pretpristupne pomoći, predstavnici vodećih koordinirajućih institucija u ključnim sektorima, prvenstveno sektora reforme javne uprave, te predstavnici relevantnih službi DG NEAR-a i Delegacija EU. Predstavnica Ureda koordinatora za reformu javne uprave u BiH također je učestvovala na ovoj radionici.