Reforma javne uprave jedan je od zadataka utvrđenih Reformskom agendom Evropske Unije za Bosnu i Hercegovinu.Funkcionalna uprava je među glavnim izazovima pridruženja Evropskoj Uniji jer direktno utiče na sposobnost vlasti da bude u službi građana i pružanja javne usluge. Istraživali smo kako će vlasti racionalizovati i učiniti javnu upravu funkcionalnijom u narednom periodu prema preporukama Evropske unije?

Novom strategijom obuhvaćene su reforme u oblasti: izrade i koordinacije javnih politika, državne službe,pružanja usluga i finansijskog upravljanja u javnom sektoru i u oblasti odgovornosti i upravljanja ljudskim resursima.

“Otpuštanja kao otpuštanja sama po sebi nisu rješenje ako optimalizaciju i racionalizaciju državnih službenika ne prati proces ekonomskog jačanja”, izjavio je za RTRS Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini. U tom slučaju bi socijalni potresi, kao što su, možda i smanjenje državnih službenika, bili  manje problematični,rekao je Ćuzulan.

Za izradu mjera za provođenje reforme biće korištene analize funkcionisanja javne administracije izrađene na osnovu SIGMA izvještaja o mjerenju početnog stanja u BiH i zemljama Zapadnog Balkana.Administrativna struktura sposobna za usvajanje i primjenu evropskih propisa, jedan je od najvažnijih preduslova za buduće članstvo u Evropskoj uniji.

“Јavna uprava mora funkcionisati na principima stručnosti,odgovornosti, političke neutralnosti, efikasnosti i učinkovitosti, da bi zemlja mogla da preuzme obaveze članstva u EU”, izjavila je za RTRS Јamila Milović Halilović portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Reforma javne uprave je presudna za evropske integracije i proces ekonomskog razvoja,a cilj boljeg upravljanja je ključan ne samo za pristupanje EU, već i za pružanje podrške ekonomskim tokovima i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje”, izjavila je portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

U Republici Srpskoj mnogo je urađeno na jačanju efikasnosti javne uprave, a sada će aktivnosti biti usmjerene na javni sektor.U okviru nove strategije reforme koja će biti provođena na svim nivoima vlasti u BiH, najavljen je rad na kvalitetnijem upravljanju ljudskim resursima i efikasnijem radu.

“Republika Srpska je još 2008. godine počela da primjenjuje zahtjeve Evropske unije u pogledu reforme javne uprave i normirala ih zakonima što je donijelo rezultate”, izjavila je za RTRS Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.U narednom periodu će biti nastavljene aktivnosti na jačanju transparentnosti i efikasnosti javne uprave, a biće proširene i na javni sektor,izjavila je ministarka Lejla Rešić.

Procesi inicirani Reformskom agendom Evropske Unije za BiH, već su se zahuktali i u narednom periodu očekuju se konkretne aktivnosti o svim pitanjima.Svi nivoi vlasti trebalo bi da shvate da treba da učestvuju u procesu što je u interesu svih, jer bez reforme javne uprave i vladavine prava nema ekonomskog napretka zemlje.

Ovdje možete pogledati TV prilog RTRS-a, a ovdje radio reportažu.