U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar u prostorijama Intera Tehnološkog Parka Mostar održan je sastanak na temu ''Ubrzanje procesa reformi registracije privrednih subjekata u sudovima FBiH''.

Na sastanku su prezentirani rezultati iz prakse i primjeri koji otežavaju rad privrednika i u interaktivnoj komunikaciji otvorena je još nekoliko važnih pitanja koja opterećuju privredu. Ispred Udruženja LiNK govorio je predsjednik Tomislav Majić, o samom projektu Alisa Gekić, te o registraciji biznisa i primjerima ispred Intere Tehnološkog parka Mostar Goran Dodig i Meliha Gekić Lerić, kao i sami sudionici u plenarnoj raspravi.

Lično iskustvo iz svojih problema u procesu registracije iznio je i Almir Dodiković koji je kao mladi privrednik sa prijateljem otvorio informatičku firmu i zaposlio još dva studenta, a njegova registracija je trajala skoro 60 dana i koštala je skoro 3.000 KM.

– Samu registraciju ne treba samo gledati kroz dužinu trajanja nego i finansijske troškove, od notarskih obrada do hodanja od šaltera do šaltera. Od svega ipak najviše se troši vremena i to baš na administraciju, kazao je mladi privrednik.

Predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić moderirao je sastanak i govorio o problemima s kojim se susreću privatnici i rješenjima, kako i samim institucijama na koje se odnose same preporuke za poboljšanje preduzetništva u HNK i FBiH ali i cijeloj BiH.

– Prema trenutačnim podatcima, Republika Srpska je ubrzala proces registracije novog preduzeća i značajno smanjila troškove prve registracije. U RS-u se preduzeće može registrirati za pet dana, uz trošak od do dvjesto KM, dok je u nas u FBiH i dalje taj proces dosta duži. Nedostatke vidimo i u nekim člancima novog Prijedloga Zakona o privrednim društvima FBiH koji je prošao Zastupnički dom Parlamenta FBiH ali ne i Dom naroda, istaknuo je Majić.

Dalje je govorio o nedovoljnoj brizi Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije koje je nadležno za mala i srednja preduzeća i njihovoj nebrizi, jer se isključivo bave velikim javnim preduzećima, kao što su elektroprivrede i rudnici. Istaknuo je potrebu većeg uvažavanja Federalnog ministarstva preduzetništva i obrta, kao i strukovnih komora i nevladinih organizacija.

Sastanak je organiziran kao dio aktivnosti PROGRAMA ODRŽIVOSTI CIVILNOG DRUŠTVA U BIH (CSSP), odnosno druge komponente koja se odnosi na kampanju javnog zagovaranja: Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta. CSSP program finansira USAID i Ambasada Velike Britanije u BiH, a suorganizator sastanka je Intera Tehnološki park Mostar. (Izvor:www.indikator.ba)