U Bosni i Hercegovini je danas prvi put obilježen međunarodni Dan ženskog poduzetništva (Women's Entrepreneurship Day-WED) sa sloganom "Dan inspiracije za buduće poduzetnice". Asocijacija poslovnih žena "ONE" iz BiH tim povodom su u Sarajevu organizovale konferenciju na kojoj je učešće uzelo nekoliko desetaka žena iz cijele BiH i iznijelo svoje inicijative za jačanje položaja žene u društvu, ekonomiji, politici i drugim segmentima.

Govoreći o ženskom poduzetništvu, Aida Zubčević, predsjednica Asocijacije ONE, istakla je da još nitko nije napravio bazu koliko to poduzetnica ima u BiH, ali gledano prema njihovom iskustvu i onima koje njima dolaze po savjet, taj broj je u porastu.

"Naša strategija je da radimo promociju žena koje su već uspješne, te da pomognemo ženama kako da se odluče da pokrenu poslovanje, kazala je između ostalog Zubčević.

Kao gost konferencije i panelista o temi „Stvaranje networka među ženama“ govorila je i državna koordinatorica za reformu javne uprave Semiha Borovac koja je poduzetnicama iznijela informacije o promjeni u poslovnom okruženju kroz reformu javne uprave, te naglasila da su kroz reformu javne uprave stvoreni uvjeti za uključivanje šire javnosti u proces donošenja zakona.

"Meni je cilj da poduzetnice budu pravilno informirane o svim tim dešavanjima kako bi i one mogle iznijeti svoja razmišljanja i šta ih očekuje u budućnosti za olakšano poslovanje. Zaista bi bilo dobro da se uključite u javne rasprave koje se organiziraju u okviru donošenja svakog zakona. Na taj način možete znatno utjecati na određena rješenja. Također imate mogućnost učešća na javnim raspravama kod usvajanja budžeta, posebno na lokalnom nivou, pa tražite da se tačno vidi koliko se izdvaja za podršku ženskom poduzetništvu. Ja koliko vidim i neka se niko ne ljuti, više novca se usmjerava nevladinim organizacijama, nego poduzetnicima – poručila je Borovac.

Borovca je također kazala kako je je svjesna brojnih zastoja s kojima se naša zemlja i njeni građani suočavaju.

„Ali uprkos tome, primjetni su pomaci u reformskim procesima. Navest ću primjer projekta koji se bavi giljotinom propisa, pa se sada preduzeće može registrovati za tri do pet dana, po znatno manjim cijenama. Recimo, u Republici Srpskoj osnivački ulog je jedna konvertibilna marka, dok je u federaciji BiH još uvijek 2.000 KM – rekla je Borovac.

Na konferenciji su učestvovale i brojne druge žene koje su pokrenule i bave se privatnim biznisom, koje su podijelile svoja iskustva i probleme s kojima se suočavaju, a nakon konferencije će biti sačinjeni zaključci te prijedlozi za rješavanje problema.