U opatijskom hotelu Ambasador od 13. do 16. marta održana je 11. PRO.PR konferencije u organizaciji Apriori komunikacija na kojoj je petnaest predavača iz devet zemalja pod motom „Povezivanje u pokretu“ razmijenilo svoja mnogobrojna iskustva i znanja.

Prvog dana razgovaralo se o potrebi za odnosima s javnošću, upravljanju ugledom u lokalnim upravama Velike Britanije, izazovima i iskustvima digitalizacije u Bugarskoj te povjerenja kao geslu 21.stoljeća.

Drugog dana bilo je riječi o brendiranju države, društvenim medijima, izazovima 21. stoljeća i novim prehrambenim tehnologijama, PR ratovima komercijalnih televizija na Balkanu, nacionalnim PR kampanjama u Rusiji. Komuniciranje javne uprave bila je panel diskusija kojom se pokušavaju približiti izazovi s kojima se suočavaju djelatnici javne uprave u svakodnevnom obavljanju posla.

Trećeg dana predavanja su bila posvećena otvorenom menadžmentu i otvorenom društvu te odnosima s javnošću kao profesiji. Panel diskusija se bavila novim trendovima u komuniciranju i izazovima koji se nameću razvojem novih tehnologija.

U sklopu konferencije dodijeljena su posebna priznanja pojedincima i organizacijama koji su svojom vizijom i misijom doprinijeli razvoju struke odnosa s javnošću na području Jugoistočne Evrope.

Ovogodišnji dobitnici PRO.PR Awardsa iz Bosne i Hercegovine su Una Bejtović i Jelenka Voćkić Avdagić sa Fakulteta političkih nauka Sarajevo. Među 15 nagrađenih nalazi se i Alex Aiken, izvršni direktor komunikacija Vlade Velike Britanije.

”Ova nagrada utemeljena je da se ne zaborave pojedinci koji svakodnevno u sjeni različitih projekata, događaja, tvrtki ili institucija praktično upravljaju komunikacijama; a s druge strane nesebično na svoj način doprinose razvoju struke odnosa s javnošću”, izjavio je predsjednik Organizacijskog odbora PRO.PR konferencije Danijel Koletić, ujedno i utemeljitelj ovog međunarodnog priznanja.

Predavači na 11. PRO.PR bili su: Vojko Obersnel (Grad Rijeka), Olivera Međugorac (Nestle Adriatic), Julijana Mikulić Jurković (Dnevni list), prof.dr. Galin Borodinov (PR Point), Mitja Blagajac (SPEM), Andrey Barranikov (SPN Ogilvy), Pavel Bulowski (Social Bakers), Stanislav Naumov (AKOS) te prof.dr. Trevor Morris (Univerzitet u Westminsteru), Charles Skinner (Reputation Management Adviser and Trainer), Robert Čoban (Color Press Group), Melisa Tolja (Apriori Communications).

Oko 180 PR stručnjaka i predstavnika medija prisustvovalo je konferenciji u Opatiji, a među njima, zahvaljujući Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju (GIZ), predstavnici nekoliko državnih institucija i to:  direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija, šef grupe za poslove obuke i analize Agencije za javne nabavke BiH Mirsad Sirbubalo, Jesenka Hadžajlija, šefica Odsjeka za promociju i Marina Kavaz Siručić, glasnogovornica Direkcije za evropske integracije, viša službenica za odnose s javnošću u Centralnoj banci BiH Danijela Golijanin, stručni savjetnik za normativno-pravne poslove i ljudske resurse u Agenciji za predškolsko, odnosno i srednje obrazovanje BiH, stručna savjetnica za odnose s javnošću Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Slavica Škoro, viša stručna saradnica za odnose s javnošću u Uredu koordinatora za reformu javne uprave u BiH te Elvis Mujanović, savjetnik u GIZ-u.